schoolinformatie

wat je wilt en moet weten

Op deze pagina hebben we alle informatie samengevat die van belang is als je bij ons op school zit. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan vooral contact op met je mentor of stuur ons een mail via contact.

Verandert je telefoonnummer, woonadres of e-mailadres? Geef dit door via het formulier Tussentijdse Wijzigingen Tussentijdse wijzigingen (10 downloads ) .

De school start om 8.30 uur en heeft maximaal 9 lesuren per dag. Aan het begin van het jaar ontvang je jouw rooster waarin je ziet welke lesuren jij les hebt. In principe hebben we een 45 minuten lesrooster. Alleen de eerste dinsdag van de maand dat er school is, hanteren we een 40 minutenrooster. En natuurlijk hebben we ook vakantie.

• Overzicht lestijden Lestijden.pdf (17 downloads )
• Vakantierooster 2024-2025 Vakantierooster 2024-2025 (183 downloads )

Wijzigingen voorbehouden. Bekijk hier de actuele agenda van Capellenborg.

Om de voortgang van onze leerlingen te registreren, maken we gebruik van SOMtoday. SOMtoday opent standaard met nieuws over jezelf. Je ziet dan bijvoorbeeld de laatst behaalde cijfers, eventueel het opgegeven huiswerk, de berichten die je via SOM hebt ontvangen, et cetera.

Wanneer je nog geen 18 jaar bent, hebben je ouders ook een inlog en kunnen dus meekijken. Vanaf de 18e verjaardag blokkeert Somtoday de toegang van je ouders automatisch. Dat is niet altijd wenslijk. Jij kan deze blokkering op laten heffen door het toestemmingsformulier in te vullen en af te geven bij de administratie. Vervolgens zal in Somtoday het account voor je ouder(s)/verzorger(s) weer geactiveerd worden.

Somtoday website (voor school dient OOZ te worden ingevuld).

Bij ziekte melden je ouders dit via de website of de Ouder App van SOMtoday of per e-mail: afwezigmelding.capellenborg@ooz.nl. Vermeld naam, klas, duur en reden van afwezigheid.

Blijf op de hoogte via onze liveblog, Facebookpagina, YouTube, maar we brengen ook met regelmaat een nieuwsbrieven uit. Deze nieuwsbrieven ontvangt u via de mail.

schoolregels

Om het gezellig en leefbaar te houden binnen de school, heeft Capellenborg 10 gouden regels gesteld waar we ons allemaal aan moeten houden.

  1. Wij gaan op een respectvolle manier met elkaar om;
  2. Wij blijven van andermans spullen af;
  3. Wij maken alleen foto’s en filmpjes van een ander of sturen deze door als die ander zegt dat het mag;
  4. Wij ruimen petten en jassen op in het kluisje of hangen deze op aan de kapstok;
  5. Wij eten op de gangen beneden of in de Wijhezaal;
  6. Wij gebruiken geen telefoon op school. De telefoon is thuis of in de kluis. Je telefoon mag je ook niet in de pauzes en tussenuren uit je kluisje halen. Als je schooldag voorbij is mag je jouw telefoon uit het kluisje halen;
  7. Wij hebben een rookvrije school en schoolterrein. Alcohol en drugs zijn ten strengste verboden;
  8. Wij gebruiken op school geen grove taal;
  9. Wij gooien afval in de afvalbak;
  10. Leerlingen van klas 1, 2 en 3 blijven tijdens de schooldag op school of op het schoolterrein.
Hoe gaan we met elkaar om?

Op de Capellenborg besteden we in lessen aandacht voor burgerschap; hoe gaan we met elkaar om. We hebben ook alle gedragsregels vastgelegd en protocollen voor pesten, sociale media en seksuele intimidatie.

Lees of download

tijdelijke extra ondersteuning

Natuurlijk kan het zijn dat het even allemaal niet zo lekker loopt op school. Bijvoorbeeld omdat je het maken van huiswerk lastig vindt, last hebt van dyslexie of dat je langdurig ziek wordt. Het is dan mogelijk (tijdelijk) extra ondersteuning te krijgen. Deze hulp staat uitgebreid beschreven in het schoolondersteuningsprofiel van Capellenborg.

Mentor

Neem altijd zo snel mogelijk contact op met je leraar als er wat is.
Onze eerste regel is altijd: voorkomen is beter dan genezen. Dus hoe eerder jij je meldt, hoe sneller wij je kunnen helpen.

Vertrouwensperoon

Mocht er iets zijn waardoor je niet naar je mentor durft, dan kun je contact opnemen met de vertrouwenspersonen van de school: mevr. Beekman (w.beekman@ooz.nl) en dhr. Wolfsen (r.wolfsen@ooz.nl).

Lees of download

inspraak

De stem van ouders en leerlingen is heel erg belangrijk.
Daarom heeft Capellenborg een leerlingenraad, een ouderraad en een deelraad.

Leerlingenraad

De leerlingenraad vertegenwoordigt de mening van leerlingen over onderwerpen zoals de inrichting van het gebouw, het pestprotocol, schoolgids en het leerlingenstatuut. Dat is niet alleen nuttig, maar ook super leerzaam.

Het leerlingenstatuut is een overzicht van de rechten en plichten van een leerling. Het is een belangrijk document. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel toetsen er per week gegeven mogen worden. De leerlingenraad bestaat uit leerlingen van alle niveaus binnen de Capellenborg.

Ouderraad

De ouderraad (meerdere ouders van leerlingen van onze school) bevordert de samenwerking tussen school en ouders en organiseert activiteiten. Zij zijn bijvoorbeeld ook actief bij ouder- avonden, theatervoorstellingen en open dagen.

Contact met de ouderraad? Stuur een e-mail naar wijhe_ouderraad@ooz.nl.

Deelraad

De deelraad heeft invloed op het schoolbeleid en overlegt met de schoolleiding. De deelraad bestaat uit twee onderwijsgevenden, een ouder en een leerling. Wilt u weten wanneer de deelraad vergadert en wat er zoal besproken en/of besloten is? U kunt informatie opvragen via capellenborg@ooz.nl.

Heeft u een vraag of opmerking voor de deelraad of zou u zelf graag lid worden van de deelraad? Dan kunt u contact opnemen met de voorzitter van de deelraad van de Capellenborg, de heer S. Teelen.

Zoals beschreven stimuleren we het doorstromen naar een hoger opleidingsniveau in de dakplanklassen. Echter, hier zijn wel regels aan verbonden. Deze regels ontdek je in onderstaande downloads:

De examentijd is een afsluiting van je opleiding en daarmee een heel belangrijker tijd. Natuurlijk begeleiden we je tijdens dit proces. Hieronder zijn de belangrijkste documenten te downloaden.

Programma van toetsing en afsluiting (PTA)
2023-2026

2023 – 2025

Examenreglement

Errata PTA

De rechten en plichten gelden voor alle kinderen en jongeren die in Nederland wonen of lang verblijven. In de Leerplichtwet staat dat een kind volledig leerplichtig is vanaf het moment dat het 5 jaar wordt tot het einde van het schooljaar waarin het 16 jaar wordt óf tot het einde van het twaalfde schooljaar.

Het doel van de leerplicht is om te zorgen dat kinderen voldoende kennis en vaardigheden krijgen om zelfstandig in de samenleving te kunnen functioneren. Een afgeronde schoolopleiding is daarvoor een eerste voorwaarde.

Eddy Alferink is leerplichtambtenaar in de gemeente Olst-Wijhe.

“Als leerplichtambtenaar zie ik erop toe dat scholen, leerlingen, ouders en jongeren (jonger dan 18 jaar) zich aan de leerplichtwet houden. Als er problemen zijn met leerlingen, bijvoorbeeld als een leerling te veel te laat komt of helemaal niet meer naar school wil, probeer ik een oplossing te vinden. Dit doe ik allereerst door te praten met leerlingen, ouders en school. Lukt dit niet dan kan ik doorverwijzen naar personen of instanties (bijvoorbeeld de jeugdarts of bureau HALT) die hulp kunnen bieden. Soms komt het voor dat ouders en leerlingen niet openstaan voor het vinden van een oplossing. In zo’n geval kan ik de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen of in het uiterste geval een proces-verbaal opmaken. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0570-568143 of via mail e.alferink@olst-wijhe.nl.”

Meer informatie over Leerplicht in Olst-Wijhe is te vinden op deze pagina. 

Het jongerenwerk is onderdeel van ut Huus in Olst-Wijhe. Het jongerenwerk van ut Huus is er voor alle jongeren van 10 tot en met 23 jaar uit de gemeente Olst-Wijhe. Wij bieden groepswerk aan. Daarnaast verzorgen wij onder andere voorlichtingen en trainingen op aanvraag van middelbare scholen en groep 7 en 8 van basisscholen.

Een deel van ons aanbod richt zich ook op de vrije tijdsituatie van jongeren. Zo organiseren wij o.a. om de week de tienerclub voor jongeren van groep 7 & 8, geven wij weerbaarheidstrainingen. Dat zijn psycho-fysieke trainingen, die in groepsverband plaatsvinden, ook wel bekend als de Rots & Watertrainingen.

Wij zijn op woensdag en donderdag te vinden op de Capellenborg met een pauzeactiviteit in ’t Spoc van 12:30 tot 13:00 uur. Hier kunnen jongeren verschillende sporten doen en gebruik maken van de X-Wall. Aanmelden is niet nodig.

Ook doen wij ambulant werk, waarbij we de straat op gaan en plaatsen bezoeken waar jongeren komen. Zo leggen we contact en bouwen we relaties op, maar we zijn er ook bij in geval van overlastsituaties waarbij jeugd betrokken is.

Het jongerenwerk is een laagdrempelige voorziening voor zowel jongeren als hun ouders. Je kunt bij ons gewoon binnen komen lopen of bellen/whatsappen voor een praatje, advies, info of met welke vraag je ook zit.

In de gemeente Olst-Wijhe zijn twee jongerenwerkers. Je kunt ons bereiken via onderstaande gegevens.

Maartje Hakvoort
Jeugd- en jongerenwerker
E-mail: m.hakvoort@uthuus.nl
Tel.nr: 06-42488806

Noa Toering
Jeugd- en jongerenwerker
Email: n.toering@uthuus.nl
Tel.nr: 06-42488822

Ga naar de inhoud